Waarom alt, titel en beschrijving tags van afbeeldingen zo belangrijk zijn

Wat zijn alt, titel en beschrijving tags?

Alt, titel en beschrijving tags bevatten beschrijvende tekst van afbeeldingen die in bepaalde omstandigheden onmisbaar zijn voor de toegankelijkheid van je website. 

Waar zijn zijn alt, titel en beschrijving tags zichtbaar? 

Een webpagina bestaat uit zichtbare elementen zoals bijvoorbeeld tekst en afbeeldingen. Maar bestaat voor het grootste deel uit code die niet zichtbaar is voor de bezoeker van de website, maar wel zichtbaar voor bijvoorbeeld zoekmachines en screenreaders.

Wanneer worden deze tags gebruikt?

– Als afbeeldingen niet geladen worden

Mochten de afbeeldingen niet geladen kunnen worden op een webpagina zal bijvoorbeeld de alt tekst verschijnen en weten de bezoekers toch nog kunnen begrijpen wat zou moeten staan. Ook al staat het er niet.

– Voor indexering door zoekmachines

Zoekmachines bijvoorbeeld scannen niet de zichtbare pagina zoals de bezoeker deze ziet. Maar scant de broncode van een pagina. Google bijvoorbeeld zet daar bots voor in. Deze bots scannen de broncode van de website en slaan deze op in een datacenter om te kunnen gebruiken bij toekomstige zoekopdrachten in de zoekmachine.

De bot die het internet afspeurt naar websites om deze te kunnen opslaan voor toekomstige zoekopdrachten kan namelijk geen afbeeldingen interpreteren. Daarom zijn er namelijk deze alt, titel en beschrijvingen voor afbeeldingen voorzien. Zodat ook de bots weten waar net die afbeelding voor staat.

– Voor schermlezers die blinden en slechtzienden gebruiken

Blinden en slechtzienden gebruiken meestal schermlezers om te surfen op het internet. Deze schermlezers identificeren en interpreteren wat er op hun scherm wordt weergegeven. Net als de bots van de zoekmachines scannen zij de broncode en brengen deze naar de bezoeker over. Schermlezers laten dus geen afbeeldingen zien, maar geven de tekst weer die in de alt tekst toegevoegd is.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email